MUSEUM DESIGN FOUNDATION
Boston, USA

 

Relationship with the museum foundation

 The concept of this museum is retrieved from nomadic art. Design is everywhere and for everyone. The foundation is created with that thought in mind.

 The building functions as a focus point where art will be exhibited, but it also offers functions not provided in the museum’s other city locations nor by the foundations’ website. It offers the visitors the possibility to be aware of all the art and design events happening in the city, as it connects to all installations in the city. The museum provides a creative context to meet and to discuss about design.  For that reason it  should have a high visibility and it should attract visitors walking in the area. This is achieved through the introduction of a new envelope, composed by a double façade with rotating louvers that offer an open and transparent look.

 Approach towards adaptive reuse

 This building from the 1950’s doesn´t stand out by its appearance or its constructive quality. Nevertheless, its structure and columns are a good reference to its history. We focus on maintaining this structure and reusing its internal spatial configuration. Also the original materials are reused, as the wooden structure from the walls and some parts of the roof are applied in new interior spaces.

 The new volume created by this envelope is rotated towards the city. The south façade provides a visual relationship between the city and the dry dock.

 With the rotation, new outdoor spaces are created. This allows for developing new functions (outdoor café and outdoor exhibition in each case) that will give a better quality space to the foundation.

 The spaces inside follow the grid determined by the existing columns, while the integration of functional “boxes” will organize the interior space. Those boxes will be built by recycling the existing wood of the roof structure that is taken away (after rotation of the upper volume).